Numele cotidianului: Gândul
Anul şi data apariţiei: 18/07/2007
Tematica: transformarea sistemului electoral – problematica reprezentării minorităţilor în parlament
Autorul articolului: Raluca Dumitru
Titlul articolului: Votul uninominal a intrat în blocaj politic
Acces online: https://www.gandul.info/politic/votul-uninominal-intrat-blocaj-politic.html?3928;856952

Numele cotidianului

Votul uninominal a intrat în blocaj politic

Parlamentarii din Comisia pentru elaborarea Codului electoral s-au reunit degeaba, ieri, în şedinţă. Preţ de două ore, aleşii nu au făcut altceva decât să mimeze interesul pentru introducerea votului uninominal în cadrul unor discuţii sterile care au produs doar decizia suspendării lucrărilor.

Membrii comisiei ar fi trebuit să ajungă la o soluţie în ceea ce priveşte redistribuirea mandatelor, după ce, săptămâna trecută, căzuseră de acord asupra posibilităţii organizării alegerilor parlamentare în baza unui sistem de vot uninominal mixt compensat.

Aceasta însemna că jumătate din numărul senatorilor şi deputaţilor sunt aleşi, prin vot uninominal, dintr-un singur tur, iar cealaltă jumătate a mandatelor este obţinută prin redistribuire. PNL şi PD, care sprijină proiectul Pro Democraţia, doreau ca redistribuirea să se facă prin vot uninominal, iar fotoliile de parlamentar să fie ocupate de candidaţii de pe următoarele locuri în funcţie de ponderea fiecărui partid, în timp ce PSD ţinea ca redistribuirea mandatelor să se facă pe listele de partid. Ieri, social-democraţii nu au mai susţinut nici măcar acest lucru.

PSD a propus ca la Camera Deputaţilor să fie aplicat un sistem de vot uninominal mixt, în timp ce la Senat să fie impus un sistem uninominal majoritar, în două tururi, ca în cazul primarilor.

PNL şi PD s-au opus unei asemenea variante, motivând că decizia ca votul uninominal mixt să fie aplicat pentru alegerea ambelor Camere a fost luată încă de săptămâna trecută. Mai mult, preşedintele comisiei, liberalul Mihai Voicu, a propus ca listele de partid, regăsite în versiunea PSD, să fie eliminate.

Social-democraţii au refuzat, insistând cu  diferenţierea modului de vot între Senat şi Camera Deputaţilor. Voicu a suspendat atunci şedinţa, declarând că „blocajul politic este evident”. „Totul depăşeşte orice imaginaţie. Nu există voinţă politică pentru a avansa dezbaterile”, a continuat el, făcând trimitere la reprezentanţii PSD.

În schimb, Varujan Pambuccian, de la minorităţi, i-a criticat deopotrivă şi pe social-democraţi şi pe liberali şi pedişti.

„Să mor eu dacă mai înţeleg ceva!”, a exclamat el, nervos, în faţa discuţiilor din comisie, după care, în semn de protest, a şi părăsit sala de şedinţă. Până când fiecare grup parlamentar nu-şi va definitiva punctul de vedere cu privire la redistribuirea mandatelor, Comisia de Cod electoral nu se va mai întruni.